Autolla läpi Euroopan – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Autolla läpi Euroopan – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Autolla matkaaminen läpi Euroopan on monen seikkailijan pitkäaikainen haave. Usean maan läpi ajaminen ja tuntikausien istuminen autossa eivät kuitenkaan aivan vastaa leppoisaa muutaman tunnin ajomatkaa kotoa mökille. Matkalla todennäköisesti tulee sattumaan ja tapahtumaan, ja siihen kannattaakin asennoitua oikein. Lisäksi on tärkeää, että nautit autolla ajamisesta, sillä edessä on todennäköisesti useamman viikon rupeama auton penkillä! Vaikka matka tulee todennäköisesti ottamaan paljon, antaa se vielä enemmän, sillä autolla Euroopan läpi tulee olemaan kokemus, jota et unohda koskaan. Listaamme seuraavaksi muutamia muistamisen arvoisia asioita, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon automatkaa suunniteltaessa.

Vinkkejä automatkan suunnitteluun

On itsestään selvää, että automatkalle Eurooppaan ei lähdetä ennen kuin se kaikkein tärkein kulkuneuvo, eli auto, on kunnossa. Auton koko riippuu täysin matkustajien omista tarpeista, monet suosivat pidemmillä matkoilla matkailuautoa tai matkailuvaunua, toiset taas lähtevät matkaan tavallisella henkilöautolla. Auto kannattaa katsastaa ylimääräisen kerran ennen matkaa, vaikka seuraava katsastus osuisikin vasta loman jälkeen. On tärkeää, että liikkeelle lähdettävä auto olisi mahdollisimman hyvässä kunnossa, jottei matkan aikana eteen sattuisi ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi, jos matkaan lähdetään kesällä, kannattaa varmistaa, että ilmastointi toimii tehokkaasti, sillä etelä-Euroopan maissa kesäkuukausina ilma voi olla tukahduttavan kuuma. Jos taas matkaan lähdetään talvella, eri maiden käytännöt nasta- ja kitkarenkaiden käytöstä kannattaa aina tarkistaa etukäteen.

Mukavuus ennen kaikkea

Ajoi matkaseurueesta sitten yksi tai useampi, on tärkeää, että kaikki osaavat varautua pitkään istumiseen mukavilla ja hiertämättömillä vaatteilla. Taukoja kannattaa myös pitää muutaman tunnin välein ja matkan aikana kannattaa myös venytellä tai mahdollisuuksien mukaan harrastaa liikuntaa. Tanskalaiset Ecco -jalkineet sopivat loistavasti pitkillekin ajomatkoille ja esimerkiksi hengittävästä materiaalista valmistetut urheilukengät mukautuvat hyvin oman jalan malliin. Urheilukengät ovat myös loistava vaihtoehto paikallisten nähtävyyksien kiertämiseen ja sopivat monipuolisesti myös muihin matkan aikana järjestettäviin aktiviteetteihin.

Säännökset

Autoreitin valinta kannattaa tehdä huolellisesti jo etukäteen, sillä autolla liikkumiseen liittyvät säädökset voivat vaihdella suurestikin maittain. Vaikka liikkuminen paikasta toiseen Euroopan Unionin sisäisissä maissa on vapaata, erityistä huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi lemmikkieläinten kuljetukseen, ajoneuvopaperien määräyksiin, autolauttayhteyksiin, paikallisiin liikennesääntöihin, rangaistuksiin, maksullisiin tietulleihin, ympäristövyöhykkeisiin ja tullimääräyksiin sekä matkailuautolla matkustettaessa matkailuautoihin ja matkailuvaunuihin liittyviin säädöksiin ja rajoituksiin.

Yöpyminen ja ruokailu

Loogisesti matkan aikana täytyy myös yöpyä ja ruokailla. Jos mahdollista, hotellit ja muut majoituspaikat kannattaa aina varata etukäteen, sillä hinta on tällöin yleensä huomattavasti edullisempi kuin suoraan vastaanotosta varattuna. Jos matkan tarkkaa reittiä ei ole vielä päätetty, voi mukaan varata esimerkiksi teltan ja makuupusseja, jotta matkan aikana yöpyminen hotellien ulkopuolellakin on mahdollista. Matkailuautolla matkustettaessa samaa ongelmaa ei ole, mutta mahdolliset leirintäpaikat kannattaa aina selvittää etukäteen, sillä matkailuautoa ei saa eikä kannata pysäköidä aivan minne tahansa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Monissa Euroopan maissa suomalaisille tuttu turvallisuustaso ei ole samaa luokkaa. Vaikka pahimpaan ei tarvitse varautua, on välttämätöntä, että matkan aikana noudatetaan totuttua varovaisempaa käyttäytymistä. Apua ei kannatta ottaa vastaan jokaiselta vastaantulijalta, ikkunat ja takakontti kannattaa pitää aina lukittuina, eikä autoa saisi koskaan jättää vartioimatta, jos esille on jätetty arvoesineitä tai muita varkaiden silmissä houkuttelevia kohteita. Autovakuutus ja varkaudet kattava matkavakuutus tulee olla ehdottomasti voimassa. Eri maiden hätänumerot kannattaa myös selvittää etukäteen. Onneksi rauhallisella maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle!

freddo