Avoauto haaveena? Sillä on hyvät ja huonot puolensa

Avoauto haaveena? Sillä on hyvät ja huonot puolensa

Joinain kesäpäivinä aurinko paistaa upeasti ja ympäristö herää eloon aivan uudella tavalla. Ilma tuntuu lämpimältä ja miellyttävältä, mutta aivan joka paikassa se ei pidä paikkaansa. Toisinaan lämpötila voi kohota nimittäin niin korkealle, että autoon istahtaessa olo on äärettömän tukala. Pienessä ja lämpimässä tilassa ajaminen ei tunnu hyvältä ja vaikka autosta löytyisikin ilmastointi, tulee vääjäämättäkin mieleen, miltä tuntuisi ajaa avoautolla ja antaa hiusten hulmuta raikkaassa tuulessa. Mitä avoauton omistaminen kuitenkin tarkoittaa käytännössä? Seuraavaksi käydään läpi tämäntyyppisen auton hyviä ja huonoja puolia.

Avoauton hyvät puolet:

 • Vapaus: Ikkunan rullaaminen alas ei ikinä voi vetää vertoja sille tunteelle, minkä katottomalla autolla ajeleminen tuo. Tässä autossa voi kädet nostaa ilmaan ja antaa tuulen puhaltaa kehon läpi.
 • Katto saatavilla tarvittaessa: Muutamia vuosikymmeniä sitten avoauton omistaja joutui hyppäämään autostaan pois ja manuaalisesti vetää sen yli kuomun esimerkiksi sateen sattuessa. Modernit avoautot eivät tälläistä kuitenkaan edellytä, vaan useimmat autot mahdollistavat katon liu’uttamisen auton päälle nappia painamalla.
 • Hyvä näkyvyys: Kun autossa ei ole kattoa, on kuljettajan näkyvyys huippuluokkaa. Kuolleita kulmia on huomattavasti vähemmän, jolloin autolla ajaminen sekä pysäköinti helpottuvat huomattavasti.
  Avoauton huonot puolet:

 

 • Vuodot: Vaikka avoautot ovat kehittyneet huikeasti viime vuosien aikana, on niissä edelleen ongelmia vedenpitävyyden suhteen. Mikään ei tuo takeita sille, ettei rankkasateen aikana päälle vedetty katto päästäisi vettä vuotamaan auton sisälle.
 • Melutaso: Avoautot, joissa on pehmeä kuomukatto, ovat yleisesti ottaen äänekkäämpiä kuin tavalliset autot.
 • Sisäosien nopeampi kuluminen: Koska avoauto altistuu auringonvalolle aivan eri tavalla kuin tavallinen auto, jota suojaavat katto ja muut rakenteet, näkyy se myös auton sisäosien kuten penkkien kankaiden nopeammassa haalistumisessa. Katuja pitkin ajellessa käy myös usein niin, että sieltä pöllyää likaa auton sisälle.
 • Turvattomampi auto: Kolaritilanteissa etenkin pehmeällä kuomulla varustettu avoauto ei tarjoa kovinkaan hyvää suojaa kuljettajalle ja kyydissä oleville matkustajille verrattuna autoon, jossa jo rakenteet suojaavat jossain määrin autossa matkustavia kolaritilanteessa.
  Näiden yllämainittujen kohtien valossa jokainen varmasti ymmärtää, että avoauton hankkimista on syytä harkita tarkoin. Kesäisin avoauto voi olla kerta kaikkiaan mahtava ajopeli, joka taatusti kiinnittää huomiota kaupungilla ja saa monet kateudesta vihreiksi, mutta se ei ole myöskään kaikkein käytännöllisin tai helpoin valinta autoa etsivälle. Mikäli se on ollut kuitenkin haaveena jo pienestä pitäen, ei ole mitään syytä jättää sen toteuttamista väliin vain käytännöllisyyden vuoksi. Aluksi saattaa kuitenkin olla hyvä idea kokeilla avoautolla ajamista esimerkiksi vuokraamalla sellaisen viikonlopuksi ja katsoa, josko jo viikonloppu riittäisi tyydyttämään suurimmat halut.
freddo