Auton värin vaikutus sen arvoon

Auton värin vaikutus sen arvoon

Autoa ostettaessa väri on yksi varsin tärkeä ominaisuus monellakin tapaa. Ensinnäkin jokainen haluaa hankkia alleen sellaisen auton, jonka väri miellyttää, jotta menopeliä voisi ihailla aina kun sen näkee. Toisekseen auton värillä on myös merkitystä siinä vaiheessa kun sen haluaa myydä eteenpäin, sillä autoissa värillä todella on väliä.

On tiettyjä värejä, jotka ovat autoissa suositumpia kuin toiset. Autonvalmistajat valmistavat yleensä enemmän niitä autoja, joille on enemmän kysyntää. Esimerkiksi hopea on tällä hetkellä yksi suosituimmista autonväreistä, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten hopeanvärisiä autoja ei vielä näkynyt mitenkään erityisen paljon katukuvassa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan mieltymys hopeaan on peräisin kasvaneesta teknologiasta ympärillämme. Oli syy mikä tahansa, on hopea kaikissa eri autotyypeissä kaikkein suosituin vaihtoehto, mikäli värin saa vapaasti valita.

Värin merkitys auton arvoon
Miksi värillä sitten on väliä autokauppoja tehdessä? Kuten monet muutkin ominaisuudet ajoneuvossa, myös väri on yhtä lailla sen arvoon vaikuttava tekijä. Tämän päivän suosituimmat värit ovat luultavasti vielä suosiossa viiden vuoden päästä, mikäli autonsa haluaa silloin myydä. Vähemmän suositut värit autoissa vähentävät tutkitusti auton arvoa. Tarkkaa yhtälöä on mahdoton sanoa, mutta miellyttävän väriset autot tekevät kauppansa nopeammin. Tämän vuoksi varman päälle pelaavien kannattaa valita neutraali väri kuten hopea, valkoinen, musta tai valkoinen, mikäli auton jälleenmyynti saattaa tulla kysymykseen jossain vaiheessa. Sen sijaan harvinaisemmat värit kuten oranssi, kirkkaankeltainen, violetti tai vaaleanpunainen saattavat tehdä auton myymisestä hankalampaa.

Suosituimmat värit
Tällä hetkellä suosituimpia värejä autojen maailmassa ovat neutraalit värit. Suomessa suosituin auton väri on hopea, jota seuraa valkoinen ja kolmantena musta. Metallinsävyiset värit ovat myös suosittuja ja etenkin 2000-luvulla moni on mieluummin valinnut metallinhohtoisen värin autoonsa. On mielenkiintoista seurata väritrendejä esimerkiksi sisustuksessa, jotka toisinaan heijastuvat myös automaailmaan. Nyt kun suomalaisissa kodeissa näkyy paljon vihreän sävyjä, onkin jännittävää seurata, alkaako vastaavanlaisia sävyjä näkyä myös automarkkinoilla.

freddo