Hybridiauton monipuolisuus viehättää kuljettajia

Hybridiauton monipuolisuus viehättää kuljettajia

Mikä on hybridiauto

Suomessakin alettiin jo kymmenkunta vuotta sitten nähdä liikenteessä hybridiautoja, jotka kulkivat kaupunkiajossa hiljaisesti. Tämä johtuu siitä, että hybridiauton voimanlähteenä oli joko sähkömoottori tai polttomoottori. Voimanlähteenä voi käyttää lisäksi polttokennoa edellisten lisäksi, jos auto on varusteltu näillä kolmella. Myyntiedustajalle, joka tekee itsenäisenä yrittäjänä esimerkiksi Frilansfinans.fi kautta edustustyötään ympäri Suomea, hybridiautosta on varmasti iloa. Monet työnantajat antavat puhelimen sekä tietokoneen lisäksi työsuhde-etuna autoedun ja hybridiauto on paljon ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin tavalliset diesel- ja bensiinikäyttöiset autot.

Hybridiauton sähkötankkauspaikat ovat lisääntyneet huoltoasemilla, joten enää ei tarvitse ajaa kauas tankkaamaan autoaan sähköisesti. Nykyisin on helppoa pikaladata sähkö- tai hybridiauto ABC pikalatausasemilla, joita on suurimmilla paikkakunnilla. Jos tyytyy vain omassa kaupungissa liikkumiseen, voi valita hybridiauton sijaan täyssähköauton, joka minimaalisesti kuormittaa luontoa, jos sen lataa vihreällä sähköllä, koska silloin tulee vähiten ilmastomuutoksia sähkönhankinnan takia. Hybridi- tai sähköauton omistaja voi olla osa hyvää ekotekoa.

Millaisia asioita olisi huomioitava hybridiauton hankinnassa

Moni päätyy ympäristöarvojen lisäksi valitsemaan hybridiauton sen vuoksi, koska pitkillä etäisyyksillä, missä sähköä ei voi ladata auton sähkömoottoriin, voi vaihtaa auton kulkemaan perinteisellä polttoaineella. Olisi ikävää, jos Lapin matkalla sähköautosta loppuisi lataus ja auto olisi hinattava asutuskeskuksen ABC-asemalle. Moni valitsee hybridiauton myös edullisen autoveron takia, joka useampana vuotena tuo auton omistajalle merkittäviä säästöjä veromenoissa.

Kun siis lähdetään valitsemaan hybridiautoa, on mietittävä, mitä tarkoitusta se palvelee, tarvitaanko yhden- tai kahden hengen liikkumiseen sitä vai perheautoa. Halvimpia hybridiautoja saa alle 30 tuhannella eurolla, kuten Hyundai Ioniq merkin tai Kia Niron. Toyota-hybridit ovat olleet alusta asti suosiossa, koska Toyota merkkiä on pidetty aina luotettavana ja laadukkaana. Lisäksi Toyota Priuksen valinnassa vaikuttavat hinta-laatu suhde, sillä hintaluokka on noin 40 tuhannen euron suuruinen uutena. Samoin Lexus IS 300h, BMW i3 Range Extender sekä BMW 330e iPerformance hinnat ovat alle 46 tuhatta euroa. Saksalainen Volkswagen Passat GTE hinta on myös alle 50 tuhatta euroa, kuten japanilainen Mitsubishi Outlander PHEV. Kalliimpia hybridiautomerkkejä on myös ostettavissa uusina tai käytettyinä. Näistä voisi mainita ruotsalaisen Volvo XC90 T8 Twin Engine, joka on katumaasturi ja tilava, mutta hinnaltaan on alle 95 tuhatta euroa. Kallein merkki lienee saksalainen Porsche Panamera 4 E-Hybrid, jonka hinta on yli 120 tuhatta euroa.

Suomeen voi myös tuoda ulkomailta hankitun hybridiauton, kun vain ensin selvittää, miten verottaja kohtelee auton maahantuojaa. YK:n tehtävissä oleva rauhanturvaaja toisi mielellään uuden auton, jonka hankintahinta ulkomailla on selvästi halvempi kuin suomalaisesta autoliikkeestä hankitun hybridiauton hinta. Samoin Euroopan Unionin alueella työskentelevät MEPit ja heidän avustajansa saattavat unelmoida hybridiautoista. Keski-Euroopan lämpimissä lomakohteissa asuu tuhansia suomalaisia varakkaita eläkeläisiä, jotka myös haaveilevat hybridiautosta, jonka saisi tuoda Suomeen kohtuullisilla kustannuksilla. On myös mietittävä sitä, jos eläkeläinen on rekisteröityneenä jossakin toisessa EU-jäsenmaassa, olisiko siellä autoverot edullisempia kuin Suomessa. Siksi suomalainen verottaja on varmasti alentanut vähäpäästöisten autojen veroja, jotta verotulot saataisiin ohjatuksi Suomeen myös niiltä, joilla on kaksoiskansalaisuus. Vaikuttimena ei siis ole ainoastaan ilmastonmuutoksen ehkäisy.

Johtopäätöksenä on, että hybridiautot ovat tulleet jäädäkseen. Niiden hinnat ovat merkittävästi kohtuullistuneet, joten ne ovat helpommin hankittavissa kuin ennen. Samoin erilaiset rahoitusmallit ovat parantaneet hybridiautojen ostomahdollisuuksia.

freddo