Katumaasturit ovat Suomen suosituin autotyyppi

Katumaasturit ovat Suomen suosituin autotyyppi

Mitä eri autotyyppeihin tulee, on tällä vuosikymmenellä suomalaisten ostamien autojen joukossa on yksi kirkas voittaja. Autoalan tiedotuskeskus julkaisi hiljattain tilastoja, joista käy ilmi selkeästi se, millaisia autoja suomalaiset ovat viimeisen vuosikymmenen aikana suosineet.

Keskikokoinen katumaasturi on tämän hetken ykkösvalinta. Uusien autojen markkinoilla niiden osuus nousi kaikkien autojen joukossa yli 16 prosenttiin. Vielä vuonna 2010 katumaastureita ostettiin vain hiukan alle 9 prosenttia. Vuonna 2017 ne olivat aivan erityisen suosittuja, sillä niitä ostettiin yli 3% enemmän edelliseen vuoteen nähden. Hiljalleen kiinnostus on kasvanut myös pieniä ja suuria katumaastureita kohtaan ja tästä vuodesta sekä ensi vuodesta ennakoidaan erityisen suotuisia juuri näissä kategorioissa. Katumaasturit ovat suosittuja ennen kaikkea siksi, että ne soveltuvat loistavasti sekä kaupunkiajoon että maaseudulla ajamiseen. Katumaasturi yhdistää maasturin ja kaupunkiauton parhaat puolet tavalla, joka miellyttää valtaosaa autoilijoista. Ne soveltuvat hyvin lapsiperheiden autoksi, mutta katumaastureita ostavat myös pariskunnat ja nuoret aikuiset.

Suurin notkahdus tapahtui keskikokoisten autojen ja suurten autojen kategorioissa. Tämän vuosikymmenen aikana keskikokoisten autojen kysyntä on laskenut noin viiden prosenttiyksikön verran ja samankaltainen kohtalo on ollut myös isoilla autoilla. Tällä hetkellä keskikokoiset autot kattavat markkinoista noin 26,7% ja suuret autot noin 16,9%. Pienin osuus on urheiluautoilla, joita myydään kaikista autoista vain noin 0,11%.

freddo